قبل از شروع کامل نقد و بررسی انیمیشن Spider-Man: Across the Spider-Verse بگذارید تا مایلز مورالز خودش را معرفی کند:
سلام، من مایلز مورالز هستم؛ اما شما احتمالاً من را به عنوان مرد عنکبوتی می شناسید. می خواهید داستان من را بدانید؟ خوب، همه چیز از زمانی شروع شد که توسط یک عنکبوت رادیواکتیو گاز گرفته شدم.
بله می دانم، این یکی را قبلا شنیده اید، درست است؟ اما داستان من کمی متفاوت است. ببینید، من تنها مرد عنکبوتی نیستم. یک چند جهانی (Multi verse) کامل از ما وجود دارد، اما اجازه دهید به شما بگویم که چگونه به این قهرمان محله دوستانه تبدیل شدم.
من فقط یک بچه معمولی از بروکلین بودم، به مدرسه می رفتم، با دوستانم وقت می گذراندم و سعی می کردم جایگاهم را در دنیا پیدا کنم؛ سپس این اتفاق افتاد: آن عنکبوت رادیواکتیو (چیزی که همه چیزم را تغییر داد) به زندگی من نفوذ کرد و این قدرت های شگفت انگیز را به من داد. بعد از این اتفاق، میتوانستم کارهایی انجام دهم که هرگز فکرش را نمی کردم که بتوانم انجام دهم: از دیوارها بالا بروم، در شهر بچرخم و خطر را حتی قبل از وقوع آن احساس کنم!
اما در داستان زندگی من، قدرتم باعث شد که مسئولیت های زیادی را دریافت کنم که آماده آنها نبودم. همه به من می گویند که این کار را بکن، آن کار را نکن؛ اما نه، دیگر خسته شدم، من کار خودم را می کنم! اما آیا می توانم هر کاری بکنم؟ چرا نتوانستم عمویم را نجات بدهم؟ آیا قرار بود که من مرد عنکبوتی این شهر باشم؟
بعضی موقع ها احساس می کنم که نباید هیچوقت مرد عنکبوتی می شدم، حتی مرد عنکبوتی شدنم هم دست خودم نبود! می گویند قرار است پدرم کشته شود و این حتمی است؛ اما دیگر خسته شدم، من کار خودم را می کنم: او را نجات می دهم! پس با من در نقد و بررسی انیمیشن Spider-Man: Across the Spider-Verse همراه باشید.
بخش های نوشتار
جبر در نقد و بررسی انیمیشن Spider-Man: Across the Spider-Verse
میگل اوهارا در نقد و بررسی انیمیشن Spider-Man: Across the Spider-Verse، تمام باورها، تمام دانش ها و خواسته های مایلز را شکست: مثل شیشه ای که با خوردن پتکی محکم، به هزار تکه می شود. اما آیا زندگی مایلز مورالز ـ یا تمام مرد عنکبوتی ها ـ وابسته به اتفاق ناگوار از دست دادن عزیزانشان است؟ آیا می توان از این واقعه فرار کرد؟ میگل اوهارا می گوید خیر!
دیدگاه فلسفی جبرگرایی در نقد و بررسی انیمیشن Spider-Man: Across the Spider-Verse
جبرگرایی، موضعی فلسفی است که مدعی است هر رویدادی، اعم از شناخت و رفتار انسان، بر اساس وقایع و شرایط قبلی و به طور علّی، تعیین می شود. بر اساس این دیدگاه، گذشته، حال و آینده، همگی ثابت هستند و با شناخت کافی از متغیرهای درگیر، قابل پیش بینی هستند. جبرگرایی اغلب با مفهوم اراده آزاد، که معتقد است افراد توانایی انتخاب و عمل مستقل از تأثیرات خارجی را دارند، در تضاد قرار دارد.
منتقدان جبرگرایی استدلال می کنند که باور به جبر کامل، ایده مسئولیت اخلاقی را تضعیف می کند؛ زیرا اگر افراد صرفاً محصول رویدادها و شرایط قبلی باشند، نمی توانند در قبال رفتار خود پاسخگو باشند. با این حال، طرفداران جبرگرایی معتقدند که درک عوامل علّی پشت اعمال ما، میتواند همدلی و شفقت بیشتری را برای دیگران تسهیل کند و همچنین به ما در درک و پیش بینی بهتر رفتار انسانی کمک کند.
دیدگاه روانشناسی جبرگرایی در نقد و بررسی انیمیشن Spider-Man: Across the Spider-Verse
روانشناسی جبرگرایی بر این موضوع تمرکز دارد که چگونه باور به جهان جبرگرا بر افکار، هیجانات و رفتار ما تأثیر می گذارد. مهم است که بین جبرگرایی به عنوان یک مفهوم فلسفی و تأثیر روانشناختی اتخاذ یک جهان بینی جبرگرا، تمایز قائل شویم.
پیامد شناختی و هیجانی جبرگرایی
افرادی که دنیا را از دریچه جبرگرایی می بینند، ممکن است طیفی از اثرات شناختی و هیجانی را تجربه کنند، اثراتی از جمله:
- کاهش احساس کنترل فرد: اعتقاد به اینکه اعمال فرد از پیش تعیین شده است، می تواند منجر به احساس درماندگی و کاهش احساس عاملیت شخصی شود و همین امر می تواند منجر به احساس ناتوانی و بی تفاوتی شود؛ زیرا ممکن است افراد در این حالت اعمال خود را بیهوده یا بی اهمیت بدانند.
- افزایش همدلی و شفقت: درک این موضوع که اقدامات یک فرد توسط تجربیات گذشته و عوامل محیطی تعیین میشود، می تواند منجر به توانایی بیشتر برای همدلی با دیگران و همچنین پرورش نگرشی پذیرنده تر و سازشگرتر شود.
- ادراک از مسئولیت: اعتقاد به جبرگرایی می تواند درک مسئولیت اخلاقی را تغییر دهد؛ زیرا افراد ممکن است دیگر خود یا دیگران را به طور کامل مسئول اعمال خود نبینند.
پیامدهای رفتاری جبرگرایی
اتخاذ یک جهان بینی جبرگرایی در انیمیشن اسپایدرمن در میان دنیای عنکبوتی می تواند پیامدهای مهمی برای رفتار نیز داشته باشد، این پیامدها عبارت اند از:
افزایش تقدیرگرایی: افرادی که معتقدند اعمالشان از پیش تعیین شده است، ممکن است سرنوشت گراتر شوند و تمایل کمتری به ابتکار عمل یا تلاش برای تغییر شخصی یا اجتماعی از طریق رفتارها و اعمالشان داشته باشند.
کاهش انگیزه: یک دیدگاه قطعی در مورد اتفاقات از پیش تعیین شده زندگی، می تواند انگیزه فرد را برای پیگیری اهداف یا مشارکت در بهبود خود تضعیف کند؛ زیرا ممکن است فرد تلاش های خود را در نهایت بیهوده تصور کنند.
تاثیر بر تصمیم گیری اخلاقی: اعتقاد به جبر می تواند بر تصمیم گیری اخلاقی نیز تاثیر بگذارد؛ زیرا افراد ممکن است به جای تمرکز صرف بر مسئولیت شخصی، تنها عوامل نظام مند (سیستماتیک) گسترده تر و کلان تری را که به رفتار یک فرد کمک می کند، در نظر بگیرند.
دردهای اجتناب ناپذیر زندگی: دیدگاهی روانشناختی در مورد رشد و تاب آوری در نقد و بررسی انیمیشن Spider-Man: Across the Spider-Verse
در نقد و بررسی انیمیشن Spider-Man: Across the Spider-Verse، مرد عنکبوتی بودن، نیاز به فداکاری دارد، چرا؟ چون هویت آنها را می سازد: قهرمانانی نترس که از سد دست دادن عزیزترین فرد زندگی شان گذشته اند. این درد، همیشه با آنها همراه است و هر روز آن را یادآور می شوند تا «قهرمان» باشند.
زندگی پر از تجربیات بیشماری است، چه مثبت و چه منفی. در این فیلم، برای مرد عنکبوتی شدن، باید از عزیزانت بگذری و درد کشیدن آن ها را نظاره کنی و درد بکشی؛ اما چرا؟ این یک حقیقت غیرقابل انکار است که ما با دردهای خاصی روبرو خواهیم شد که اجتناب ناپذیر هستند. این لحظات دردناک و غم انگیز، اگرچه چالش برانگیزند، اما در واقع می توانند بر رشد و توسعه شخصی ما تاثیرات مستقیم و همینطور غیرمستقیم بگذارند. از دیدگاه روانشناسی، درک اینکه چگونه این دردهای اجتناب ناپذیر به انعطاف پذیری هیجانی و حال خوب کلی ما کمک می کنند، ضروری است.
اهمیت درد در نقد و بررسی انیمیشن Spider-Man: Across the Spider-Verse
تجربیات دردناک، جنبه اساسی زندگی ما هستند. این تجربیات دردناک می توانند متغیر باشند؛ مثل از دست دادن یک عزیز تا پایان یک رابطه، یا حتی تلاش برای رسیدن به اهداف شخصی؛ اما علی رغم ناراحتی هایی که ایجاد می کنند، این دردهای اجتناب ناپذیر، هدف بزرگ تری در زندگی ما دارند: آن ها به ما درس های ارزشمندی در مورد خود و دنیای اطرافمان می دهند و ما را مجبور می کنند با آسیب پذیری های خود مقابله کنیم و با شرایط جدید، سازگار شویم.
رشد روانی از طریق درد در نقد و بررسی انیمیشن Spider-Man: Across the Spider-Verse
ما به عنوان انسان، ظرفیتی باورنکردنی برای رشد و سازگاری داریم. هنگامی که با ناملایمات مواجه می شویم، ظرفیت ایجاد انعطاف پذیری روانی و غلبه بر چالش برانگیزترین شرایط را داریم. این روند رشد که به «رشد پس از سانحه» معروف است، پوشش نقره ای ارزشمند تجارب دردناک پایدار است. از طریق این رشد، می توانیم درک عمیق تری از نقاط قوت و ضعف خود ایجاد کنیم و همچنین همدلی و شفقت را نسبت به دیگرانی که در مبارزات مشابهی (با دردهایشان هستند)، پرورش دهیم.
1. توسعه هوش هیجانی و عاطفی
یکی از مهم ترین راه هایی که ما از طریق درد رشد میکنیم، توسعه هوش هیجانی است. هوش هیجانی در نقد و بررسی انیمیشن Spider-Man: Across the Spider-Verse، توانایی شناخت، درک و مدیریت هیجانی خود و همچنین دیگران است. همانطور که در پیچیدگی های تجربیات دردناک پیمایش می کنیم، مجبور می شویم با طیف گسترده ای از هیجانات خود روبرو شویم. این فرآیند، ما را قادر می سازد تا پاسخ های هیجانی خود را بهتر درک کنیم و مهارت های لازم برای مقابله با چالش های آینده را توسعه دهیم.
2. ایجاد انعطاف پذیری
تاب آوری، توانایی رد شدن از ناملایمات و سازگاری با شرایط جدید است. همانطور که ما دردهای اجتناب ناپذیر را تحمل می کنیم، فرصت هایی نیز برای توسعه انعطاف پذیری به ما ارائه می شود. هر چالشی که با آن روبرو می شویم و بر آن غلبه می کنیم، توانایی ما برای مقابله با مشکلات آینده را، تقویت می کند. این انعطاف پذیری، نه تنها به ما کمک می کند تا از سختی های زندگی عبور کنیم، بلکه به ما این امکان را می دهد تا در مواجهه با ناملایمات نیز پیشرفت کنیم.
3. پرورش همدلی و شفقت
تجربیاتی که ما متحمل می شویم، به ویژه تجربیات دردناک، می توانند احساس همدلی و شفقت بیشتری را در ما نسبت به دیگران ایجاد کنند. وقتی سختی های خود را پشت سر می گذاریم، بیشتر با مبارزات مشابه اطرافیانمان هماهنگ می شویم. این آگاهی افزایش یافته، می تواند ما را به سمت نوع دیگری از حمایت سوق دهد و در نهایت به ساخت جامعه ای همدل تر و دلسوزتر، کمک کند.
در آغوش گرفتن اجتناب ناپذیرها
اگرچه ممکن است اجتناب از درد و غم در نقد و بررسی انیمیشن Spider-Man: Across the Spider-Verse به هر قیمتی وسوسه انگیز باشد، مهم است که با این تجارب روبه رو شده، آن ها را پذیرفته و ارزششان را درک کنیم. با پذیرش دردهای اجتناب ناپذیر زندگی، می توانیم این چالش ها را به فرصت هایی برای رشد و خودشناسی تبدیل کنیم. در نهایت، از طریق فرایند غلبه بر ناملایمات است که ما انعطاف پذیری روانی لازم برای عبور از پیچیدگی های زندگی را ایجاد می کنیم و به عنوان افرادی قوی تر در زندگی ظاهر میشویم.
برخی از رویدادها اجتناب ناپذیر هستند، اما برخی نه!
بحث میان دو موضوع جبرگرایی و اراده آزاد که آیا اعمال ما از پیش مقدر شده اند یا اینکه آیا ما قدرت شکل دادن به سرنوشت خود را داریم، همچنان فیلسوفان، روانشناسان و مردم عادی را به یک اندازه مجذوب خود می کند. در ادامه نقد و بررسی انیمیشن Spider-Man: Across the Spider-Verse به دیدگاه روان شناختی اراده آزاد و پیامدهای آن بر رفتار انسان می پردازم.
توهم اراده آزاد در نقد و بررسی انیمیشن Spider-Man: Across the Spider-Verse
از دیدگاه روانشناسی، مفهوم اراده آزاد اغلب به عنوان یک «توهم» تلقی می شود. این دیدگاه توسط مطالعات علوم شناختی و علوم اعصاب پشتیبانی می شود که مطالعات نشان می دهند تصمیمات و اقدامات ما تا حد زیادی تحت تاثیر فرایندهای ناهشیار و عوامل خارجی هستند؛ به عنوان مثال، مطالعات در آغازگر (پرایمینگ) و سوگیری ضمنی نشان داده اند که نشانه های محیطی ظریف می توانند بدون آگاهی ما، به طور قابل توجهی انتخاب ها و قضاوت های ما را تغییر دهند.
علاوه بر این، یافتههای علوم اعصاب نشان داده اند که فعالیت های عصبی مرتبط با تصمیم گیری را می توان قبل از آنکه افراد یک انتخاب آگاهانه را گزارش دهند، شناسایی کرد. این امر باعث شده است برخی از محققین استدلال کنند که اراده آزاد صرفاً یک منطقی سازی، پس از آن اعمالی است که قبلاً توسط فرایندهای ناهشیار تعیین شده است.
در جستجوی اراده آزاد در نقد و بررسی انیمیشن Spider-Man: Across the Spider-Verse
مایلز مورالز در نقد و بررسی انیمیشن Spider-Man: Across the Spider-Verse این حرف ها را نمی خرد. باور دارد که می تواند از جبر جهان و دردهای اجتناب ناپذیر آن، دوری کرد. می دود تا این واقعیت تلخ را تغییر دهد اما آیا می توان از این واقعه فرار کرد؟
علی رغم شواهدی که از جبرگرایی در انیمیشن اسپایدرمن در میان دنیای عنکبوتی حمایت می کنند، بسیاری از روانشناسان معتقدند که اراده آزاد «وجود دارد» و نقشی حیاتی نیز در رفتار انسان ایفا می کند. یک استدلال به نفع اراده آزاد، مفهوم درجات آزادی است که در آن فرض می شود افراد بسته به موقعیت و تواناییهای شناختی شان، دارای سطوح مختلفی از کنترل بر اعمال خود هستند؛ به عنوان مثال، در حالی که برخی از تصمیمات ممکن است به شدت تحت تأثیر عوامل خارجی یا فرایندهای ناهشیار قرار گیرند، برخی دیگر ممکن است شامل مشورت و انتخاب آگاهانه تر باشند.
علاوه بر این، طرفداران اراده آزاد استدلال می کنند درک صرف کنترل بر اعمال خود، می تواند تأثیر قابل توجهی بر رفتار داشته باشد. تحقیقات نشان داده اند افرادی که به اراده آزاد اعتقاد دارند، تمایل بیشتری به رفتارهای اجتماعی دارند، خودکنترلی بیشتری از خود نشان می دهند و سطوح بالاتری از رضایت شغلی را نشان می دهند. این نتایج نشان می دهد که حتی اگر اراده آزاد یک توهم باشد، اعتقاد به وجود آن ممکن است هنوز پیامدهای عملی برای رفتار انسان داشته باشد.
ماموریت مایلز مورالز
مایلز در نقد و بررسی انیمیشن Spider-Man: Across the Spider-Verse، در پی شناخت «خود» است: مرد عنکبوتی شهر بروکلین. به عنوان یک نوجوان، سعی دارد جهانش را معنا کند و دنیای خودش را ـ بدون دستور گرفتن از دیگران ـ بسازد. قرار است پدرش در یک ماموریت کشته شود اما مرگ کاپیتان (پدرش) جزوی از «سرنوشت» مرد عنکبوتی هاست؛ بدون این واقعه کانونی، مرد عنکبوتی معنایی ندارد. آیا او تسلیم سرنوشت می شود؟ نمی دانم. آیا نجاتش می دهد؟ نمی دانم.
جایی که دست علم و فلسفه از توضیح جبر و آزادی کوتاه می شود، «داستان»، آن ها را بیان می کند. پس با هم، منتظر تصمیم مایلز در قسمت بعدی نقد و بررسی انیمیشن Spider-Man: Across the Spider-Verse بنشینیم و به این سوال فکر کنیم که: در سینمای زندگی، آیا ما صرفاً تماشاگران منفعل داستان خود هستیم یا میتوانیم واقعاً اراده آزاد داشته باشیم و داستان را به سمت پایان دلخواه خود هدایت کنیم؟