اگر شما هم یک درونگرا هستید، شاید تا به حال احساس کرده باشید که اگر کمی بیشتر اجتماعی بودید، دایره ارتباطی گسترده تری داشتید، بیشتر شرایط و احوال خود را با دیگران به اشتراک می گذاشتید و در یک کلام: اگر یک فرد برونگرا بودید، احتمالا با مطالبات جهان امروزی سازگاری بیشتری داشتید.
البته لازم به ذکر است که برونگرایی و درونگرایی در واقع عناوینی در دو سر یک طیف هستند و هر یک از ما انسان ها در نقطه ای روی این طیف قرار می گیریم و صفات و ویژگی هایی از هر دو نوع شخصیتی را دارا هستیم. حال بسته به اینکه شخصیت ما بیشتر متمایل به کدام نوع شخصیتی باشد، اغلب، افراد به درونگرا، برونگرا یا میانگرا تقسیم می شوند.
علی رغم اینکه ممکن است امروزه برونگرایی امتیازی در پیمودن راه موفقیت به نظر برسد، در این نوشتار قصد داریم به بررسی مزایای درونگرایی بپردازیم؛ نقاط قوتی که به درونگرا ها کمک می کنند در دنیای مشوق برونگرایی، مسیر موفقیت خود را بیافرینند.
بخش های نوشتار
برداشت های اشتباه از درونگرایی
نخستین نکته ای که لازم است به آن بپردازیم، بررسی برداشت های اشتباه و رایج راجع به درونگرایی است. خیلی از افراد تصور می کنند درونگرایی به معنای انزوا و دوری از انسان های دیگر، فلسفه بافی و بی علاقگی به روابط اجتماعی است و درونگراها را انسان هایی سرد مزاج، ساکت و گوشه گیر یا بعضا -به اشتباه- خودپسند و فاصله گیر تلقی می کنند.
این در حالی است که باید بدانیم درونگرایی یک نوع شخصیتی است که با درون نگری زیاد و دایره ی اجتماعی محدود اما عمیق و اصیل مشخص می شود، و درونگراها با وجود علاقه به انسان های دیگر، ترجیح می دهند زمان هایی را به خلوت خود اختصاص دهند و بیشتر در افکار و احساسات درونی شان تامل کنند که این حالتی کاملا بهنجار است.
اما برداشت های اشتباهی که پیشتر به آن ها اشاره کردیم، در حالت افراطی و مشکل آفرین، جنبه نابهنجار به خود می گیرند و چه بسا برخواسته از اختلالاتی نظیر افسردگی، اضطراب اجتماعی، اختلال شخصیت اسکیزوئید و یا خودشیفته باشند. هر انسانی -چه درونگرا و چه برونگرا- که دارای چنین خصایصی باشد، نیاز به کمک حرفه ای داشته و باید از خدمات سلامت روان بهره مند شود و می توان گفت این موارد ارتباطی ضروری با درونگرایی ندارند.
درونگرایی و کار گروهی
از طرفی، امروزه شاهد تاکید روزافزون بر اهمیت کار گروهی و ضرورت برقراری روابط اجتماعی وسیع در محیط هایی نظیر مدرسه، دانشگاه، محل کار و … هستیم؛ به گونه ای که به اکثر ما این گونه القا شده است که اگر ترجیح مان کار انفرادی و یا نگه داشتن روابط مان در سطح دوستان نزدیک و صمیمی باشد، احتمالا یک جای کار ایراد دارد و ملزم هستیم برای موفقیت بیشتر تغییراتی در خودمان ایجاد کنیم.
البته که اهمیت کار گروهی و همکاری و روابط اجتماعی غیرقابل انکار است و همه باید در این حوزه ها مهارت های خود را ارتقا دهند؛ این نکته را نیز نباید از خاطر ببریم که خودشناسی و ایجاد بینش نسبت به خصیصه هایمان یک امر کلیدی در سلامت روان است و ما را در بهبود زندگی فردی و اجتماعی مان یاری می دهد.
از این رو، در این نوشتار به بررسی مزایای درونگرایی می پردازیم تا درونگرا ها نیز بدانند گرچه -شاید- دنیا در حال تشویق ویژگی های برونگرایی باشد، آن ها نیز نقاط قوتی دارند که با شناخت، پذیرش و بهره برداری صحیح از آن ها می توانند هم وجود اصیل خود را حفظ کنند و هم افراد موفق و خشنودی باشند.
بررسی مزایای درونگرایی در خلاقیت و ایده پردازی اصیل
«یکنواختی و خلوتی یک زندگی آرام، ذهن خلاق را تحریک می کند.»
آلبرت اینیشتین
همان طور که از گفته اینیشتین برمی آید، وقت گذراندن در خلوت و تنهایی می تواند به انسان کمک کند تا خلاقیت خود را پرورش داده و شکوفا کند. از آنجایی که افراد درونگرا اغلب ترجیح می دهند زمان هایی را در خلوت خود باشند و در افکار و حالات خویش درون نگری کنند، شرایط مهیا تری برای بروز خلاقیت و ایده های نو، نسبت به همتایان برونگرای خود دارند، که خلوت و تنهایی، چندان برایشان خوشایند و قابل تحمل نیست.
ترجیح خلوت و تفکر عمیق، مزیت دیگری هم برای درونگرا ها دارد. در بررسی مزایای درونگرایی در این زمینه، می توان گفت که با توجه به اینکه برونگرا ها انرژی روانی خود را از تعاملات اجتماعی می گیرند و خیلی بیشتر تحت تاثیر گروه هستند، احتمال آنکه افکار و ایده های آن ها هم تحت تاثیر گروه، خرده فرهنگ ها و به طور کلی جامعه آن ها باشد، بیشتر خواهد بود.
این در حالی است که چون درونگرایان بیشتر بر دنیای درونی خود متمرکز هستند، ایده ها و نظریات شان اصیل تر بوده و بیشتر برخاسته از تاملات شخصی شان است و اگر به کاری اقدام کنند، این کار را بعد از تفکر زیاد و به صورت خودانگیخته انجام می دهند.
بسیاری از هنرمندان، دانشمندان و نظریه پردازان و انسان های بزرگی که در طول تاریخ خدمات و آثار درخوری به جامعه انسانی ارائه داده یا افراد سرآمدی در زندگی خود بوده اند، از این مزیت درونگرایی بهره برده اند؛ که از جمله آن ها می توان افراد ذیل را نام برد: چارلز داروین، آبراهام لینکلن، اسحاق نیوتن، ماهاتما گاندی، آلبرت اینیشتین، جی. کی. رولینگ، بیل گیتس، مارک زاکربرگ، مایکل جردن، استیون اسپیلبرگ، اما واتسون و دیگران.
بررسی مزایای درونگرایی در روابط با انسان ها
شاید به نظر برسد در برقراری روابط بین فردی، برونگرایی یک مزیت باشد و افراد برونگرا از ابزار قوی تر و موثرتری برای تعامل با دیگران بهره مند باشند؛ این در حالی است که درونگرایی نیز به نوبه خود مزایایی دارد که به ایجاد روابط انسانی عمیق و اصیل کمک می کنند. در اینجا به اختصار به دو مورد از این مزایا می پردازیم.
گوش دادن فعال
یک مزیت درونگرایی که در ایجاد روابط انسانی موثر بسیار حائز اهمیت است، گوش دادن فعال و عمیق است. در حوزه روابط بین فردی، درونگرایان کیفیت و معنادار بودن رابطه را به کمیت آن ترجیح می دهند؛ در نتیجه، این افراد معمولا شنونده های خوبی هستند و به دقت به سخنان مخاطب شان گوش می سپارند، بی آنکه در همان حال حس کنند ادامه مکالمه از جانب آن ها ضروری است و در ذهن خود بیشتر به جواب شان توجه داشته باشند تا کلام دیگری.
قابل اعتماد بودن
نکته بعدی آن است که انسان های درونگرا به طور معمول سخت تر از همتایان برونگرایشان به دیگران اعتماد می کنند و برای اینکه به فرد دیگری احساس اتصال کرده و مطمئن باشند که می توانند نزد وی خودافشاگری کنند، به زمان بیشتری نیاز دارند. همین که این افراد دشواری اعتماد کردن و ارتباط برقرار کردن با دیگران را درک می کنند، باعث می شود که خودشان تلاش کنند تا همراهان قابل اعتماد و قابل اتکایی باشند و دوست ندارند که دوستان و اطرافیانی را که به آن ها اعتماد کرده اند از خود نا امید کنند.
بررسی مزایای درونگرایی در کار عمیق و موثر
افراد برونگرا معمولا توجه زیادی به محرک های خارجی دارند و حتی اگر در محیط آرامی مشغول به کار باشند، در مدت کوتاهی حوصله شان سر می رود و در نتیجه نیاز دارند تغییر موقعیت داده یا مکالمه ای را شروع کنند. بررسی مزایای درونگرایی در حیطه کار عمیق و متمرکز حاکی از آن است که درونگرایان کمتر به تحریک محیطی احتیاج دارند و توانایی آن را دارند که مدت های طولانی تری، در خلوت و سکوت، روی یک کار متمرکز بمانند.
تفاوت فیزیولوژیکی دو نوع شخصیتی
در توجیه نیاز متفاوت تیپ های شخصیتی به تحریک محیطی، بد نیست به بخشی از نظریه هانس آیزنک، نظریه پرداز شخصیت، در این حوزه نیز اشاره ای داشته باشیم. به عقیده آیزنک، تفاوت انسان های درونگرا و برونگرا در جست و جوی هیجان و تعاملات اجتماعی، به تفاوت در فیزیولوژی مغز آن ها برمی گردد؛ تفاوتی که به نظر می رسد حاصل تعامل عوامل ژنتیکی و محیطی اولیه باشد.
برونگراها به طور طبیعی سطح برانگیختگی مغزی پایین تری دارند و برای آن که میزان برانگیختگی شان را در سطح بهینه نگه دارند، به جست و جوی تحریک و هیجان در بیرون از خود مشغول می شوند. در طرف دیگر، افراد درونگرا سطح برانگیختگی مغزی بالایی دارند و به منظور جلوگیری از بیش برانگیختگی، لازم است که کمتر هیجان و تحریک از دنیای اطراف شان دریافت کنند.
کارمندان درونگرا نیاز به نظارت کمتری دارند
مزیت دیگری از درونگرایی که در حوزه کار و اشتغال مطرح می شود (در راستای آنچه قبل تر بیان شد) این است که درونگرایان به شکل متعهدانه تری روی یک وظیفه شغلی یا پروژه تمرکز می کنند و احتمال اینکه در طول ساعات کاری خود گرم گفت و گو با دوستان و همکاران شوند، از برونگرایان کمتر است.
به علاوه، به یاد داریم که جلب اعتماد دایره اطرافیان برای درونگراها اهمیت ویژه ای دارد که همین مسئله باعث می شود با عمق و دقت بیشتر به کار و وظیفه خود مشغول شوند. این ویژگی های آن ها سبب می شود کارفرمایان اغلب با خیال راحت تری پروژه ها را به کارمندان درونگرا محول کنند و نیاز کمتری را برای نظارت بر آن ها در طول انجام وظیفه احساس کنند.
و بالاخره! بررسی مزایای درونگرایی در روابط عاشقانه و صمیمی
با وجود این واقعیت که اکثر افراد، درونگراها را انسان هایی گوشه گیر، منزوی و خجالتی می پندارند، طبیعی است انتظار برود که این دسته شخصیت ها در روابط صمیمی و عاشقانه خود احتمالا با مشکلاتی مواجه هستند. پس در اینجا توجه شما را به بررسی مزایای درونگرایی در انتخاب شریک و برقراری و حفظ روابط عاشقانه جلب می کنم.
تامل بیشتر و عمیق تر قبل از تصمیم گیری
نخست، همان طور که قبل تر هم اشاره شده، درونگرایان قبل از انجام هر عمل و تصمیم گیری مهمی زمان بیشتری را به فکر کردن و بررسی جوانب مختلف آن اختصاص می دهند. این ویژگی از دو جنبه حائز اهمیت است؛ اول اینکه چنین افرادی در انتخاب شریک عاطفی خود اغلب در انتظار همان یک «نیمه گمشده» خود هستند و ممکن است مدت ها -حتی شده در فانتزی های خود- ویژگی های شریک ایده آل شان را در نظر گرفته و بسنجند.
البته هر گاه حس کنند با این فرد مواجه شده اند، باز هم قبل از نزدیک شدن و ایجاد رابطه عاطفی زمان بیشتری را صرف سنجش آن فرد می کنند. این مسئله می تواند به همه انسان ها کمک کند که در زمینه انتخاب شریک عاطفی با دقت تر عمل کرده و تصمیمات بهتری بگیرند و از برقراری روابط عاطفی نامناسب و زودگذر که بعضا می توانند آسیب زا هم باشند جلوگیری به عمل آورند. این نکته آخر در بررسی مزایای درونگرایی، حتی در انواع دیگر روابط انسانی نیز می تواند حائز اهمیت باشد.
مکالمات معنادار
جنبه دوم این این است که چون درونگراها به معنادار بودن مکالمات اهمیت می دهند، قبل از گفتن جملات شان بیشتر تامل می کنند و همین نکته می تواند باعث شود که آن ها مشاجرات و سوءتفاهم های کمتری را نسبت به همتایان برونگرای خود تجربه کرده و هم چنین احساس همدلی بیشتری را به شریک شان القا کنند.
هشدار!
علاوه بر بررسی مزایای درونگرایی در حوزه روابط عاشقانه، خوب است در اینجا به طور مختصر چند نکته را هم که راجع به روابط صیمیمانه با درونگراها وجود دارند یادآوری کنیم، که چه خودتان یک درونگرا هستید و چه یک شریک عاطفی درونگرا دارید، بهتر است به این موارد نیز توجه کافی داشته باشید.
در ادامه مطالبی که تا اینجا مطرح کردیم، شما حالا می دانید که افراد درونگرا دیرتر به دیگران اعتماد می کنند و برای اینکه خود واقعی شان را به شما نشان دهند به زمان بیشتر و ارتباط عمیق تری نیاز دارند. بنابراین اگر در شروع رابطه تان حس می کنید که روند رابطه دارد کند پیش می رود، این را بدانید که امری نسبتا طبیعی است و در صورت اینکه فرد درونگرا احساس کند در حال ملاقات با شخص مناسب است و اطمینان متقابل کافی بین آن ها برقرار شده، به همراهی گرم و متعهد تبدیل می شود.
به علاوه، بعد از ایجاد یک رابطه پایدار، حتی اگر رابطه ای شاد و آرام داشته باشید، فرد درونگرا هر از گاهی به خلوت خود نیاز دارد تا برای ادامه تعاملات و معاشرت های اجتماعی خود دوباره شارژ شود. پس اگر شما نسبت به شریک تان برونگرا تر هستید و این نیاز وی گاهی شما را اذیت می کند، سعی کنید با همدلی این مسئله را درک کنید و البته به یاد داشته باشید که یک سری خصیصه های برونگرایی شما هم می تواند برای شریک درونگرایتان ناخوشایند باشد!
مزیت درونگرایی (و مزیت برونگرایی!) را بشناسید و قدر خودتان را بدانید!
حال که تا اینجای مطلب بررسی مزایای درونگرایی با ما همراه بودید، جا دارد به نوبه خودم از شما قدردانی کنم و این نکته آخر را به شما یادآور شوم: اگر به عنوان فردی با خصیصه های برونگرایی بیشتر، به دنبال مطالبی از این دست می گردید تا خودتان و دیگران را بهتر بشناسید، روابط بین فردی وسیع خود را ارتقا داده و البته به درک و همدلی عمیق تری با انسان های متفاوت از خود برسید، به شما تبریک می گویم! قدر خود را بدانید!
و اگر به عنوان شخصی که بیشتر درونگراست، از مطالعه و تامل در خلوت خود لذت می برید، شما هم به دنبال خودشناسی هستید و درونگرایی خود را مزیتی می دانید که می توانید به نحو احسن از آن بهره مند شوید، به شما هم تبریک می گویم! شما هم باید قدر خودتان را بدانید!
مهسان
تجزیه تحلیلهای گفته شده در این مقاله عاااالی بود 😇😇 دست شما درد نکنه 🙏🌸. و البته چقدر خوب که هوای هر دو تیپ شخصیتی : “درون و برون” گراها رو داشتید !🙂😉😊. به امید اینکه برداشتهای اشتباه جامعه در مورد همه چیززززز از جمله درونگرایی از بین برود.